Nic nezútulní domácnost tak, jako vůně dobrého jídla. Nedělní odpolední pohoda s výbornou kávou či čajem se stane rázem ještě lepší, když k tomuto nápoji máme něco dobrého k snědku. Tedy něco sladkého. V našich končinách je téměř tradice, že se na víkend peče nějaký moučník, právě k oné pohodové chvilce po sobotním nebo nedělním obědě. Jak prosté, ovšem na druhou stranu natolik uspokojující.
Jedním z téměř dokonalých ovšem velmi jednoduchých a proto mnohdy opomíjených moučníků je bábovka. Obyčejná a přesto neobyčejná bábovka.
Dokáže ji každý začátečník, ovšem upéct ji takovou, aby se po ní jen zaprášilo, to už každý nedokáže. Základem je dobrý a ověřený recept, pak také vhodná pečící forma, dobrá trouba a správná doba pečení. Není problém bábovku spálit, nebo nedopéct, může být vysušená, nebo naopak hutná a tuhá.
Lahodou nadýchanou bábovku, kterou všichni milují lze dělat na sto různých způsobů, každý má rád tu svou a má na ni zaručený recept. Dělá se olejová, máslová, hrníčková i vážená. Bábovce, té obyčejné buchtě z formy nelze upřít její obrovskou variabilitu. Když máme klasický recept, je z poloviny vyhráno. Můžeme ji upéct obyčejně s kakaem, udělat mramorovou, nebo přidat například kokos, či ořechy a rázem máme úplně jiný moučník. Kouzlo chuti vytvoří i nastrouhaná čokoláda Margot, nebo i běžná mléčná čokoláda. Pokud do těsta přidáme trošku rumu a vymačkaný pomeranč s nastrouhanou kůrou, je opět o požitek pro naše chuťové buňky postaráno. Taktéž lze pomeranč vyměnit za citron. Bábovky lze péct s tvarohem, pudinkem, s různými druhy ovoce jako jsou například jablka nebo banán. Ozvláštnit je můžeme i rozinkami.
Kromě vnitřní náplně si lze pohrát i s polevou, ať už čokoládovou ve všech variantách, nebo například citrónovou.
Pokud jste již dostali na tuto obyčejnou – neobyčejnou bábovku chuť, není nic jednoduššího, než zapnout troubu a pustit se do práce, ingredience má totiž doma každý.