Kokos se stal v posledních letech velice oblíbenou potravinou, která byla navíc umístěna na seznam, jež dominuje hlavně zdravé stravě, superpotravin. Plod kokosovníku ořechoplodého je navíc opravdu velice všestranný. Nejen že se z něj vyrábí nejrůznější pochutiny, mezi něž patří například klasický strouhaný kokos, který nesmí chybět hlavně v období vánočních svátků, kokosové chipsy, které jsou naprosto úžasné ke zdobení kaší nebo smoothie misek, kokosový olej, jež dodá jídlům skvělou a specifickou chuť s nádechem ciziny, nebo třeba kokosové mléko velice často využívané jako alternativa mléka klasického, tedy kravského, ale také nám může posloužit například v kosmetickém odvětví, nebo jako kokosové vlákno.
Stručný úvod, ve kterém jsem vám popsala základní využití kokosového ořechu již máme za sebou a nyní se můžeme podívat na pochutinu, která ale není příliš známá, a tou je kokosové máslo. Nepleťte si jej ale s kokosovým olejem. Jedná se totiž o zcela jinou záležitost odlišující se jak způsobem výroby, tak samotnou chutí, která vám jistě připomene velice oblíbenou sladkost Raffaello. Příjemnou zprávou ovšem je, že se jedná o mnohem zdravější variantu. Spousta osob jeho chuť popisuje jako nebe na jazyku. Až se vám nabídne možnost, rozhodně tedy neváhejte jej ochutnat!
Hlavním rozdílem u výroby je obsah dužiny kokosu. U oleje se setkáváme s jeho minimální přítomností, kdežto u másla je tomu přesně naopak. Při mletí kokosové dužiny jsou zde tedy částečky dužiny, díky které je máslo mnohem hutnější a také má intenzivnější, voňavější a lahodnější chuť. Jedná se tak záležitost určenou hlavně do kuchyně, nikoli tedy například do vlasů nebo na potírání pokožky, jak jsme zvyklí u oleje. Velice často také narazíte na raw kvalitu, jež zaručuje, že nebyl kokos nijak tepelně upravován a lisování tak probíhalo zastudena. Výhodou másla také je, že z něj lze pouze při rozpuštění ve vodě vyrobit kokosové mléko nebo smetanu. Preferujete-li spíše domácí výrobu, nemusíte se bát a můžete si máslo připravit v pohodlí domova z klasického strouhaného kokosu. Přidat si do něj můžete také například vanilkovou esenci nebo skořici. Fantazii se meze nekladou a pokaždé docílíte úplně jiné chuti.
S jistotou vám můžu zaručit, že vám máslo v domácnosti díky lahodné chuti moc dlouho nezůstane. Přidávat si jej můžete do jogurtů, müsli, pečení, dezertů, cukroví, kaší ale i do slaných jídel, čímž docílíte orientálních chutí. Věřte, že potom, co jej ochutnáte, se jej už nebudete chtít nikdy vzdát.